dimarts, 28 de febrer del 2012

Avui dimarts: visita de formació

Els dimarts són un dia especial que trenca la rutina de la setmana. Habitualment, tenim oberta la biblioteca totes les tardes de 15 a 20h, però els dimarts fem una excepció i obrim també pel matí. Això no vol dir que la resta de la setmana no hi siguem a primera hora, però ens tanquem a fer totes aquelles feines més tècniques i burocràtiques en comptes de fer atenció als usuaris. Bé, tampoc és del tot cert... ja sabeu que som una biblioteca especial i, com a tal, tenim els nostres tocs distintius. Un d'aquests són les visites didàctiques que fem a les escoles que ens volen visitar i per a les quals reservem els dimecres i els divendres pel matí. Però d'això ja en parlarem un altre dia!

Avui parlarem dels dimarts i com us deia, els dimarts són especials perquè tenim usuaris des de primera hora del matí (10h) i fins a mitja tarda (18h) parant una estoneta per dinar. És d'allò més agradable gaudir de la biblioteca pels matins perquè entra un solet dolç i agradable que il·lumina tots els racons de la Caixa Màgica. Hi ha una quietud especial només interropuda pels cants dels ocells del pati i algun que altre cotxe i autocar que passen a prop. Són els millors moments per a les activitats que requereixen silenci i concentració, com ara la preparació d'exàmens per part estudiants universitaris o la lectura profunda de pares, mares i joves que es deixen caure per aquí. He de confessar, però, que es fa extrany no veure cap vailet voltar per la biblioteca demanant que li expliquis un conte o abraçant al gran Babar de peluix!

A la tarda torna l'activitat normal i a partir de quarts de cinc ja tenim els primers lectors que, alliberats de l'escola, corren cap a la biblioteca per submergir-se entre els llibres que amaguen històries de pirates i tresors, o, per fer els temuts "deures" amb l'ajuda del fons de referència i coneixements. Arriben, es treuen les jaquetes i motxilles, les pengen a l'entrada i després amb totes les llibretes, llibres i estotjos fent muntanyeta comencen a baixar les escales camí cap a la sala principal. No han arribat a posar el segon peu al primer graó que la Blanca, la nostra estimada conserge, ja els recorda que han de signar els fulls que hi ha a l'entrada per a la col·lecció de noms del Follet i els més despistats desfant el camí per gargotejar el seu en blau. Baixen, ens diuen bona tarda amb els seus somriures meravellosos i discrets cerquen un lloc estratègic on instal·lar-se: ni massa arraconats ni massa exposats, una posició justa que els permeti concentrar-se a la vegada que controlen tot el que succeeix a la biblioteca. I mica en mica, va arribant tothom: un conte en préstec, dues novel·les de retorn, "Si us plau, em pots fer una pròrroga? És que m'he deixat els llibres a casa...", i va passant l'estona, fins que, ben aviat comencem a sentir les primeres notes de la caixeta de música que ens indiquen que és hora d'anar recollint. La melodia ens acompanya fins que tothom, préstecs i retorns al dia, és fora de la biblioteca.

Els dimarts, però, no marxem a casa sinó que agafem una mica d'aire i tornem a endinsar-nos entre tasques pendents, fitxes i perills d'extinció. Normalment no estem sols. Aquestes tardes són les que aprofitem per a les activitats a porta tancada: la Taula-Camilla i les Visites de Formació. En concret, avui tenim una visita de formació dels alumnes de l'IES Ribot i Serra de Sabadell. Venen alumnes i professors i la Mercè, com a bona directora i amfitriona, els explica on són, qui som, què fem i per què ho fem. Les seves cares ho diuen tot: meravellats l'escolten sense perdre el fil quan parla del Follet, del Monstre que encomana les ganes de llegir i de la importància de fer-se una bosseta per desar les ganes de llegir: "Avui no heu vingut a llegir, heu vingut a aprendre".

Són moments que no tenen preu i la sort és nostra que, des del taulell, darrera de la pantalla de l'ordinador, els espiem dissimuladament per gaudir de la seva joia.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada